2016. feb 14.

Az Árapály tánca

írta: UtazOhm
Az Árapály tánca

– Hullámzó természetünk

A Föld felszínének 70%-át víz borítja, mint ahogy nekünk, embereknek is a testünket 65-70%-át víz alkotja… Ha a Föld ilyen hatással van az Anyatermészetre, akkor mi, mint annak gyermekei, vajon mennyire vagyunk az Univerzum befolyásolása alatt?

dsc_0192.jpg

A Nap-Hold együttállásai generálják a legszélsőségesebb árapály jelenségeket, mely a Föld és a Hold közötti vonzóerő miatt jön létre.  6 óránként váltakozik, egyik napról a másikra, és hozzávetőlegesen egy órát tolódik. Minden hónapban vannak szélsőségek, amikor is ebben a hat óra időtartamban, 3 méter szintkülönbség adódik. Amikor közel van a Hold a Földhöz, akkor nagyobb, amikor pedig távolabb, akkor kisebb a tenger mozgás.

dsc_0009.jpg

dsc_0208.jpgEnnek a jelenségnek mi is szemtanúi voltunk, ugyanis éppen Telihold időszaka volt, mikor leértünk Ao Nang Beachre, Krabi tartományba. A látványtól először azt sem tudtuk, sírjunk-e, vagy kínunkban nevessünk. Bevallom, Magyarországon azért akaratlanul is kialakult bennem egy kép, főleg freediving-os kíváncsiságomnál fogva, milyen lesz majd az Andaman tenger… na, ez egyáltalán nem az a mozi volt, amit nézni szerettem volna, értetlenkedtem.

Begyűjtöttünk minden infót a helyiektől, megtudtuk, itt a környéken még inkább erősebb az árapály jelensége, és egyre inkább megbarátkoztam a Természet rendjével, és elfogadtam, hiszen mindannyian ezeknek az őserőknek, energiáknak a befolyásolása alatt állunk…

dsc_0307.jpg

A halászok például kihasználják ezt, csak kiterítik a hálójukat a víz alatt, és abban mindenféle élőlény összegyűlik azáltal, ha a tenger visszahúzódik.

dsc_0166.jpg

Ezután nemhogy elfogadtam a tényeket, de kezdtem élvezni, és rendszeres programmá vált, hogy sétálunk a visszahúzódó tengerfenéken, látjuk az élővilág egy kis szeletkéjét is. Izgalmas, és érdekes megtapasztalás.

dsc_0194.jpg

dsc_0193.jpg

dsc_0154.jpgAz árapály jelenség, ahogy a tengert is szoktam szemlélni, elgondolkodtatott. Amikor kijön a víz dagálykor, a maga bőségében kitárulkozva, befogadóvá válva… és amikor visszahúzódik apálykor, elcsendesedik, beszűkül, kevesebbet mutat... és valahogy, mi emberek is így működünk…

Ez eszembe juttatja azt, hogy a Világunk és az ember természete is ilyen kettősségen alapul, amit a kínai Yin-Yang szimbólum kitűnően kifejez. Mélyebb értelme van ennek számomra, ez a jel van pl. a bokámra is tetoválva, nem véletlenül.

313140_4337956337191_40944177_n.jpgAz ősi kínaiak a természetben lezajló folyamatok, és azok egymással való viszonyának vizsgálatára nagy hangsúlyt fektettek. A dolgokat nem külön, hanem önmagukban elemezték. 
Yin-Yang, pozitív-negatív, nő-férfi egyesülése, ég-föld, tűz-víz, hold-nap, hegyek-folyók, hideg-meleg, sós-édes, fent-lent, kívül-belül, nappalok és éjjelek váltakozása…
Mindezek szoros EGYséget alkotnak, kiegészítik egymást, ellentmondanak, ám egyik sem létezik a párja nélkül, függenek egymástól.  Így kerek, harmonikus a világunk. 

Ezen a kettősségen alapuló világszemlélet közelebb vihet bennünket is önmagunk megértéséhez, ha rálátásunk van a folyamatra.

734443_438602896218341_2099351449_n_copy.jpg

A Hatha Jóga szempontjából megközelítve is ezt jelenti.

 „HA”= Nap (Yang megfelelője, pozitív energia, aktív, jobb oldal, férfias)
„THA”= Hold (Yin megfelelője, negatív energia, passzív, baloldal, nőies)
Tehát a pozitív és negatív energiák ismeretét, egyensúlyba hozását, összekapcsolódását és uralását jelenti. Ez azért is fontos, mert az egyensúly adja meg a tökéletes EGÉSZséget számunkra.
Nem lehet csak be, vagy csak ki lélegezni, a folyamatnak egymást kell követnie, hogy életben maradjunk.
A jóga megtanít, hogy befelé nézzünk és megtaláljuk a boldogság valódi forrását, belső otthonunkat. E nélkül elveszünk, elveszítjük a talajt a lábunk alól.

538560_4060475680348_1447364232_n_copy.jpg

A kettőséghez vezető út, a végletek megtapasztalása, és azok közti mozgás adja meg a változás egységét, mely segít rávilágítani és megérteni a bennünk zajlódó kettős folyamatokat.  Ennek az ismeretnek a hiánya sokszor negatív állapotokba sodorhat bennünket.

Ha elfogadjuk, hogy az árapály kettős tánca egy folyamatos átalakulás és változás, ezáltal lehetőségünk van összhangba, egységbe kerülni a Természettel, és természetes önvalónkkal.

Így  talán könnyebben el tudunk majd igazodni a mai világ néha kusza útvesztőiben, és megtanulunk áramolni a hullámzó tengerrel, akár bizonyos fokig uralmat is nyerhetünk mindezek felett…  

Viki

Ao Nang beach, Dél-Thaiföld

„A jóga az elme gondolathullámain való uralkodás.”

-Patanjali 

dsc_0161_1.jpg

dsc_0196_1.jpg

Szólj hozzá