2016. nov 21.

A jóga gyakorlása Telihold idején

írta: UtazOhm
A jóga gyakorlása Telihold idején

Lélegzünk, elengedünk, sírunk, nevetünk…

Biztosan már többen is észrevettétek, hogy a Telihold időszaka hatással van ránk, kire így, kire úgy, de olyan is akad, aki pl semmit sem érez mindebből. Éppen egy hete hétfőn, a szuper Telihold fénye világított le ránk.

7480062_orig_1.jpg

A Telihold hatásairól sokat lehet tudni, statisztikai adatokkal is alátámasztották ezeket, kiemelnék néhányat közülük: fejfájás, álmatlanság, agresszió fokozódása, idegesebb hangulat, megszaporodhatnak az erőszakos, vagy szenvedélyektől túlfűtött események is. Befolyásolhatja munkaképességünket, kapcsolatainkat, több a veszekedés, nem érdemes komoly döntéseket hozni, pl szakítani… Megsokszorozódhatnak a közúti balesetek, észre is vettem, jóval több szirénázó mentő száguldozott most is.
Nemcsak az embereken, hanem az állatokon, növényeken is érzékelhető változás, pl több a kutyaharapás, az ilyenkor gyűjtött és fogyasztott gyógynövények hatékonyabbak…

moon-and-girl.jpgSokat tehetünk magunkért ebben az időszakban is, hogyha spirituális tevékenységekkel foglalkozunk, jógázunk, meditálunk, relaxálunk, elvonulunk kicsit, hisz az energiák Teliholdkor befelé hatnak, introvelttá, érzékennyé válhatunk. Nemcsak aznap, hanem már napokkal előtte és utána is érezhetőek a hold tulajdonságainak megnyilvánulásai, ebben az időszakában leginkább a tudatra van hatással. Ahogy egy thai főapát mondta: Full Moon, Full Mind.

20140116-135218.jpg

A Hold természeti jelenségeinek hatásairól már írtam egy korábbi bejegyzésemben, melyet IDE KATTINTVA tudtok elolvasni.

Nem tudtam nem észrevenni az elmúlt évek során, hogy amióta (1999) jógázom, letagadhatatlanul kiélesedtek az érzékszerveim, az intuícióm, mind a természettel, mind az emberekkel és magammal kapcsolatban.
Megfigyeltem, hogy a Holdállások befolyásolják nemcsak a hangulatomat, hanem a jógagyakorlásomat is.

A héten is a holdhoz igazítva tartottam jógaórákat, nyugodt környezetben, lágy zenével, gyertyákkal, támogató hangulatban…
Észrevehetően többen látogattak el az órákra, mintha az emberek ösztönösen is megéreznék, hogy mire van szükségük. A női jógán is teltház volt, együtt mi nők, összeadva holdas energiáinkat, ez már eleve egy jó konstelláció :)

teliholdas-est.jpg

De természetesen nemcsak lelkünkre, testünkre is hatással van a Telihold érzékeny aspektusa, ezért óvatosabban kell nyújtani, mozogni, mert könnyebben sérülünk. Ilyenkor a felszínre jött feszültségeket, feszkókat érdemes kijógázni magunkból, levezetni a fölösleges energiákat.

11224308_503504399827691_5185084458007793023_n.jpg

Jógagyakorlás

Nagyon szeretem a Teliholdas időszakot, ezt a típusú lágyabb, nőiesebb energiákkal dolgozó spirituális gyakorlást. Leginkább ez egy belső út, önmagunk tisztább megismerése kerül fókuszba, mintha lelkünk tükrébe néznénk. Pont azért, mert érzékenyebbek vagyunk, tele lehetünk feszültségekkel. Ilyenkor dinamikusabb flow gyakorlással, stresszoldó gyakorlatokkal segíthetünk levezetni a fölösleges energiákat.

Felkészülünk a fogyó Holdra, ahol passzív, hosszabban kitartott ászanákba helyezkedünk majd bele túlnyomórészt a talajon, melyek meditatív állapotba visznek bennünket. Ez a nemcselekvés néha kényelmetlenül érinthet bennünket, mert általában mindig akarunk valamit csinálni, mozgásban lenni, vagy gondolatokkal elhalmozni az elménket, hogy még csak véletlenül se csendesedjünk el. Menekülünk mindenféle formában ez elől. Ahogy a thaiok szokták mondani, monkey mind, szétszórt elme.

lazito_570x267.jpg

Telihold idején lelkünk nyitottabban reagál, elnyomott érzéseink, gondolataink előtérbe kerülnek, melyeket a Hold fénye felszínre hoz, ezért könnyebben megy az elengedés is… Elengedni mindent, ami hátráltat bennünket, ami lehet, hogy a múltban tart és nem engedi élvezni a jelenünket: embereket, tárgyakat, szomorúságot, fájdalmakat, félelmeket, haragot, sértettséget… persze ez senkinek sem megy könnyen, és ez megérne egy külön témát.

„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.” Buddha

Minden belégzés lépésről-lépésre beljebb visz, megérkezünk belső csendünkbe, egyre közelebb kerülünk önMAGunkhoz. Minden kilégzéssel szép lassan elengedjük a külvilágot, a megfelelés kényszerét, az elvárásainkat, korlátainkat, ragaszkodásainkat. Belehelyezkedünk a jelen pillanatba, lélegzünk,lazítunk, elengedünk… figyeljük, milyen érzések jönnek felszínre testünkből (mert a testünk, izmaink is hordoznak lenyomatokat), lelkünkből, de nem ugrunk ezekbe fejest, nem kezdünk elemezgetni, agyalni, hanem csak mint egy kívülálló (tanú pozíciónak nevezik), megfigyeljük, majd elengedjük a kilégzéseinkkel.

Gyakorlásaink alatt megtanulunk gyengédnek lenni önmagunkkal szemben, megismerni és tiszteletben tartani határainkat, és elfogadni azt, ami éppen van.

A relaxációban segítségül hívjuk a Hold áldásos energiáit, erőit, minőségeit. Fényével átmossuk fizikai testünket, gyógyítjuk betegségeinket, rásegítünk az öngyógyító képességeink folyamataira, feloldjuk blokkjainkat több szinten, testben, lélekben és mentálisan is, megtisztítjuk gondolatainkat.
Akár bocsánatot is kérhetünk azoktól, akik valaha megbántottak bennünket, vagy akiket mi bántottunk meg, és szeretettel, békével továbbengedjük őket… ez a pont néha fájdalmas emlékeket hoz felszínre, és ha képesek vagyunk az elengedésre tiszta szívvel, fellélegzünk, megkönnyebbülünk, hisz lerakjuk végre a múlt terheit. Van, hogy ehhez több idő kell…

 „Sokan úgy feszegetik, nyitogatják a jövő, a változás ablakát, hogy előtte elfelejtik bezárni a múlt ajtaját. Ám ha az ajtó és az ablak is nyitva marad, az huzatot eredményez, ami lelki szinten érzelmi zűrzavarhoz, éretlen lépésekhez vezet, így a változás nem azt az eredményt hozza, amit várunk, illetve folyton visszacsúszunk. A lezáratlan, fel nem oldott múlt melletti jövőépítés, változtatás olyan, mint a homokra épített vár – a legkisebb szélviharra, azaz érzelmi megrázkódtatásra összedől.”

Belső utazás

A sokszor mélyen elnyomott, majd felszínre jött érzelmek és az azokkal való szembenézés nem mindig fájdalommentes, és különbözően hatnak ránk, melyekre mindenki másképp reagál. Van, aki már gyakorlás közben pityereg, míg mások óra után, kifelé menet… az egyik esti órán például egy lány nevetőgörcsbe burkolózva ment ki az öltözőbe kis időre, hogy ne zavarja a többieket. Persze ez nem minden esetben van így, és nem bömbölős, vagy éppen kacagásban harsogó órát kell elképzelni. Szép csendben, mindenki elvan a maga világában és interpretálja az élményeit. Lehet már a gyakorlás közben, vagy otthon a négy fal között indul be valami változás.

Az ilyen, letagadhatatlanul terápiás jellegű órák legtöbbször megérintik a jógázókat. Néha elkapok egy-egy tekintetet, mozdulatot, sóhajt… felismerések csillannak meg a szemekben, jó ránézni ezekre az arcokra. Óra végén tapintani lehet a csendben, hogy itt és most valami történt… mint egy belső utazás, mely nem ér véget azzal, hogy lelépünk a jógaszőnyegről… sőt, az igazi utazás ezután kezdődik…

teliholdmeditacio.jpg

Érdemes megismerni és beépíteni jógagyakorlásainkba és mindennapjainkba a hold időszakait, az évszakok váltakozását, kiszűrve a kritikusabb periódusokat, kihasználni pozitív minőségeit, majd tapasztalni fogjuk, hogy nagyban hozzájárulunk egy kiegyensúlyozottabb élethez, mely nemcsak ránk hat személyesen, hanem környezetünkre is.

Szeretetteljes, Teliholdas gyakorlásokat, felismeréseket kívánok:

Viki

Egy kis segítség a relaxációhoz, mely nem kimondottan a Telihold időszakára szól, hanem a hétköznapokban is bármikor alkalmazható:

Szólj hozzá