2017. máj 31.

HUTONGOK

írta: UtazOhm
HUTONGOK

Eltűnő városrészek Pekingben

A Hutongok a régi Peking jellegzetes lakónegyedei, történelmi kerületei, keskeny utcácskákkal, sikátorokkal, melyek a 13. századból származnak…

Ahogy megtudtam, sok száz éven keresztül az épületek nem lehettek magasabbak a Tiltott Város (a császárok lakhelye) legmagasabb épületénél, így alakultak ki a Hutongok. Állítólag mongol eredetű szó, kút a jelentése.

dscn2012.JPG

Amikor kiléptünk a Láma Templomból, velünk szemben is egy ilyen Hutong volt, be is mentünk. Több ilyen van a fővárosban különböző nevekkel, 1950-ben még 6000-ret számoltak, de a modernizáció, a metropoliszos építkezési formák miatt jelentősen csökken a számuk. Bizonyos negyedeket már azért óvnak szerencsére. Azt beszélik, aki teheti, minél előbb nézze meg őket, mert egyszercsak el fognak tűnni, süllyedő Atlantiszok. Szomorú ez…

Eddig két Hutongban jártunk, ott fotóztam ezeket a képeket, de vannak jóval „modernebbek”, pl ahol körbevezetést is vállalnak az ott lakók, és bárokba is be lehet ülni.

Bejárat:

bejarat.JPG

Szűk kis utcácskák, sikátorok mindenhol, itt zajlott a közösségi élet:

Olyan, mintha megállt volna az idő, pár perce még modern épületek között sétálgattunk, most meg egy különleges városrészbe cseppentünk.

Mondjuk maga a hely számomra nem okozott meglepetést, mert a többi ázsiai országban ahol jártam, sok ilyen negyed van (máshol ezek a szegénynegyedek), sőt, ilyen helyeken élnek nagy számban az emberek, leginkább Indiában…

Volt velünk egy kínai barátunk, és megszólítottunk egy ott élő, éppen teázgató kínait. Az egyik legjobb hely arra, hogy közelebb kerüljünk a helyiekhez.

ember.JPG

Körbenézegettem, ezt is ott fotóztam az ajtaján, gondolom azért van kirakva, mert itt Kínában a Kakas éve van :)

kakas_eve.JPG

Mesélte pl, hogy nagyon drága ott az ingatlan, egy 2m ára kb 4 millió ft lenne átszámítva!!!  Egyre több befektető, újgazdag megjelenése is fenyegeti őket, már már státusszimbólumnak számít. Viszik oda ugyan a pénzt, de kezdik megváltoztatni a hagyományos történelmi jelleget. Az ott élők kapnak az államtól támogatást, ha vállalják azt, hogy megőrzik a tradicionális kínai életvitelt.
Azt mondta élnek ott az utcában külföldiek is, de nem tudja, mit dolgoznak.
Jó, hogy közben van velünk hazai emberke, mert a nyelv nélkül bizony sokszor bajban lennénk, pedig tesóm már elég jól beszéli. 3 nyelven kommunikáltunk, néha már belekeveredett és a kínai csajhoz szólt magyarul az angol helyett. :)

Bekukkantottam több belső udvarba is, a benne álló házakat siheyuanoknak nevezik. Volt egy nénike, aki mikor meglátott behúzódott, gondolom, nem szeretik a kíváncsiskodó turistákat. Régen itt zajlott az élet, most alig lézeng pár ember az utcákon.

Érdekes járműveket is láttam, a bicikliknek rendszáma is volt:

Még fodrászatuk is van:

fodrasz.JPG

Boltok:

boltok.JPG

A fürdő, mellékhelyiség nyilvános, általában nincs a házakban:

wc.JPG

Azért a vezetékekben itt sem csalódtam, a többi ázsiai országban ugyanez a koncepció, hihetetlen :))

vezetekek.JPG

Sajnos egy tradicionális, hagyományos kínai szimbólum van kihaló félben… de legalább még ezeket is volt szerencsém látni.

Miután végigjártuk, megéheztünk, és beültünk egy Hot Pot-os étterembe, ahol egy speciális kínai étkezési formában volt részünk, erről legközelebb… :)

Viki
Peking, 2017. május

Szólj hozzá