2017. júl 14.

Pekingi Madárfészek

írta: UtazOhm
Pekingi Madárfészek

Nemzeti Stadion és gasztro kuriózum

Hogy mi az összefüggés a Pekingi Nemzeti Stadion, és egy különleges kínai étel között?

Pekingben rendkívül sok érdekesség, látnivaló akad, ezek közül sokat sikerült is megnéznem.
Egyik késő délután bátyám kitalálta, ugorjunk el a 2008-as Pekingi Olimpia helyszínére. Akkor egy átlagos turista látványosságnak gondoltam, de aztán lenyűgözött és örülök, hogy elmentünk…

dscn2147.JPG

Taxiba vágódtunk, gyorsan odaértünk, mert tesóm eléggé a központban lakik, minden relatíve közel van. Már messziről látszódott a Nemzeti Csarnok formája. A külseje miatt Madárfészeknek becézik a kínaiak, és mint megtudtam, épp olyan szimbolikus és kulturális ikon, mint a Kínai Nagy Fal. ...és van egy ilyen ételkülönlegességük is...
2008 júniusában nyitották meg a pekingi olimpiai játékok alkalmából. Furi volt ott állni a helyszínen. :) Kicsit már borús volt az idő... 

A high-tech építmény világszínvonalú, monumentális. A stadion 330 méter hosszú, 220 méter széles, a magassága pedig 69,2 méter (wikipedia). 90 ezer ember befogadására alkalmas, mely idegenforgalmi látványossággá vált, naponta 20-30 ezer turistát vonz, köztük bennünket is. 50 jüan, kb 1700 forint volt a belépő.

dscn2205.JPG

A neves svájci építészpáros, Herzog és de Meuron, és a kínai művészeti tanácsadó Ai Vejvej által megálmodott stadion szimbolikusan a feltörekvő Kínát reprezentálja. Állítólag az öt éves építkezés alatt hat munkás vesztette életét…

A stadion kívülről nézve ágas-bogas acélszerkezet, tényleg úgy néz ki, mint egy madárfészek. Szimpatikus, hogy környezetkímélő megoldásokat is alkalmaznak, pl napelem rendszerrel működik, a karbantartáshoz szükséges vizet egy sajátos esővíz felfogó rendszerrel oldják meg.

Itt is találkoztunk tibeti szerzetesekkel:

dscn2125.JPG

dscn2126.JPG

A háttérben az IBM épülete, a kínaiak állítólag nem szeretik, mert kilóg az épületeik stílusa közül, egy külföldi építész tervezte:

dscn2120.JPG

dscn2140.JPG

Nagy terek, jó hangulat, hömpölyögnek az emberek, rajtunk kívül nem sok külföldi volt, de már hozzászoktam.

Amikor elkezdett beesteledni, kigyúltak a fények, gyönyörű, látványos, mozgalmas, színessé változott minden. Variációk egy épületre, persze kivártam, amíg színeket váltott :)

Hátul található az ún. Vízikocka, vagyis az uszoda, ami ma már inkább élményfürdőként funkcionál. Nagy teljesítményű számítógépekkel tervezték, izgalmas épület, speciális hálózati struktúrával létrehozva.

dscn2164.JPG

Muszáj volt lefotóznom ezt is minden színben, és pózoltam is előtte, ahogy a többi kínai ;)

Aztán vihar készülődött, így el kellett indulnunk, de a lényeget még éppen láttam, párat még fotózgattam gyorsan, de már elkezdett esni az eső...

dscn2115.JPG

dscn2203.JPG

Gasztro kuriózum, fecskefészek

Ha már írtam a madárfészek alakú stadionról, pár szót megejtenék egy érdekességről. A kínaiak híresek a furcsaságaikról, abban is, hogy mit esznek… hallottam olyat, hogy pl a tonhal szemgolyóját, újszülött egerekből bort készítenek, békát, kutyát… és megeszik a fecskefészket is bakker.

Kizárólag az Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangána fecske nyálával összetapasztott fészkek ezek, melyek világszerte a legdrágább ételek közé tartoznak. Állítólag az ár egyik oka az, hogy a sziklás falvájatokban megbújó fészkeket speciális bambuszlétrákról gyűjtik össze, de ez igen veszélyes munka, gyakoriak a halálos balesetek is, és eléggé munkás az étel elkészítése. (ezek a fotók a netről vannak, nem sk)

aerodramusfuciphagus_lipkee.jpg

A fészkeket a hím madár hordja össze, van, hogy akár 35 éven keresztül!! Úgy készítik el, hogy sűrű csirkehúslevesben megfőzik, amiben a fészkek megpuhulnak, majd zöldségekkel ízesítik, hol édes, hol savanykásabb fűszerezéssel. A levesnek rengeteg féle variációja van, a kínaiak már 1200 éve fogyasztják ezt a nem mindennapi csemegét, már aki megteheti.

f282a283f09ee6bf08f95b78e09bd11b.jpg

A hagyományos kínai orvoslás szerint fogyasztásuk hosszú távú egészségügyi előnyökkel jár. Igen magas a tápértékük, rengeteg proteint, szénhidrátokat, hatféle hormont, kis mennyiségben lipideket is tartalmaznak. Kutatások szerint serkentik a sejtnövekedést, védelmet nyújtanak influenza ellen, szövetregeneráló, az öregedés és a ráncok ellen is kedvező hatásuk van. Egyesek szerint afrodiziákum.

Na hát ezt nem próbáltam ki, vajon miért? :))

Viki

Peking, 2017. június

https://www.utazohm.blog.hu

https://www.facebook.com/utazohm.blog

https://www.youtube.com/channel/UCQVxXcfO7Ayjhn8CUU8hrjw

Szólj hozzá