2019. jan 08.

Szülés utáni tradíciók Kínában - egy hónapos bezártság

írta: UtazOhm
Szülés utáni tradíciók Kínában - egy hónapos bezártság

Kína az egyik legnagyobb hatalmi ország a világon, számunkra érdekes, néha furcsa tradíciókkal, kultúrával, így pl. a szülési szokásaik is eltérőek a miénkhez képest.

Már 3 hete Észak-Kínában vagyok legjobb barátnőméknél, aki itt hozta világra első gyermekét. Belecsöppentem a közepébe, mert gyakorlatilag a szülési procedúrákon kívül részt veszek szinte mindenben, már ott voltam akkor is, amikor a kórházból elhoztuk a picit.
Mivel nekem még nincs gyermekem, így gyakorlatom se, és Kínában nincsenek védőnők (megdöbbentő számunkra), mint nálunk otthon, gyakorlatilag az internet és az ismerősök segítségével látjuk el a picit, szerintem nagyon jól megy. Első éjjel azt sem tudtuk, mit kell csinálni, alig mertünk hozzányúlni a csöppnyi bébihez... furcsa helyzet volt. Miközben írom a blogot, itt ülünk egymással szemben barátnőmmel, és már mosolyogva elevenítjük fel az első napokat.
Ilyen közel még sosem voltam a babázáshoz mint most, hogy belelátok 0-24-ben, ezért az élmények felkeltették szokásos kíváncsiságomat, és érdeklődtem, a kínaiaknál hogyan zajlanak a dolgok. Mivel barátnőm már egy éve itt él, ezért sok információval rendelkezik, közvetlenül a kínai kolléganőktől, barátoktól is hall sokmindent, erre támaszkodva írom ezt a blogbejegyzést. Egy kínai ismerősömet is meginterjúvoltam a témában, akinek pont a napokban fog szülni a nővére.

Kínai hagyományok

A kínai hagyományok, melyek generációról generációra szállnak, szerves szerepet játszanak a mindennapi életben, és ők ezeket tiszteletben is tartják.
Az egyik ilyen hagyomány a „Zuo Yuezi”, a nyugati Han-dinasztia idejére vezethető vissza, i.e 206 – i.e 220. Angolul „sitting the month”, nem igazán tudnám magyarra lefordítani, hogy értelme is legyen.
A kínai nők extra óvintézkedéseket tesznek szülés után. Ez azt jelenti, hogy azok az anyukák, akik tartják ezt a hagyományt, persze nem mindenki, a szülést követően miután hazamennek a kórházból, négy hétig nem hagyják el a lakást, miközben több szabályt is betartanak.

zuo-yuezi-chinese-postpartum-ritual-2.png

Milyen szabályokat kell(ene) követniük?

A régi hagyományok szerint csak az ágyukra korlátozódnak, nem mennek ki a lakásból, nincs lépcsőzés, emelés. Sapkát, zoknit viselnek, hogy meg ne fázzanak.
Nyáron sem használnak légkondit, nem nyithatják ki az ablakot sem, hogy szellőztessenek.
Nem fürödnek, nem mosnak hajat, fogat. Nem kell semmit sem tenniük, nem főznek a családnak sem, csak pihennek és ellátják a picit. Még a szoptatás alatt is az oldalukon fekszenek hogy kíméljék magukat, nem az ölükben tartják gyermeküket.

Ezek mellett szigorú diétát is be kell tartaniuk. Nem esznek nyers zöldséget, gyümölcsöt, csípőset, nem ihatnak kávét, hideg italokat.
Nem olvashatnak, nem nézhetnek tv-t, nem fogadhatnak látogatókat.
Nem sírhatnak!

A legtöbb esetben, többnyire rokon segíti az anya és a baba gondozását.

113139628.jpg

Mindez a köztudatban, gyakorlatban

A kínai nők úgy vélik, hogy minden, amit az első hónapban tesznek szülés után, az befolyásolja az egészségüket életük hátralevő részében. Sok riportból, cikkből kiderül, hogy egy hónapos bezártság után teljesen helyreállnak, regenerálódnak.

Hitük szerint ha a yin és a yang (kínai szimbólum, a világmindenség egymással ellentétes tulajdonságait mutataja) nincs egyensúlyban a szervezetben, könnyebben meg lehet betegedni. A terhesség alatt yang, hő termelődik, de a szülés után inkább a yin, hideg van túlsúlyban, ezért kell vigyázni, mert az anya érzékeny mindenféle hidegre, ami tovább gyengítené az immunrendszerét. Orvosok szerint is ez a fajta gondoskodás, amit ez a szokás nyújt, előnyös a csecsemőnek és az anyának is egyaránt.

Mi történik, amikor az ősi hagyományok szemben állnak a modernitás kényelmével? Olyanok is vannak manapság, talán egyre többen, akik lázadnak ellene, és egyre több vita alakul ki a téma körül. Megértik ugyan ezt a tradíciót, de valójában unatkoznak a sok ágyban tartózkodás alatt, elegük van a szabályokból, és manapság nem is tartják be az összeset, hanem amit jónak tartanak. De vannak, akik ki is hagyják ezt az időszakot, valójában nem lehet általánosságokat levonni, Kína hatalmas ország.
Sajnos arra is van nem egy példa, amikor egy anyuka meghalt a szülés utáni időszakban otthon, általában hőguta miatt, merthogy nem szabad légkondit használniuk és ablakot sem nyithatnak.

Kínában szülni

A helyiek többsége a zsúfolt kórházakba, rendelőkbe kell, hogy járjanak, szüljenek, ezt én is láttam, mint a heringek, úgy nyomorognak a várótermekben. Ha normális, vip ellátásban akar valaki részesülni, mint ahogy barátnőm és az itt élő küföldiek is inkább -érthetően-  ezt választotta, nem kevés pénzt kell fizetni egy magánkórházban.
Állítólag javul az egészségügyi ellátás, de az egyre növekvő népesség következtében nem tud igazán lépést tartani az igényekkel.

Barátnőm sokat mesélt a saját szüléséről, az azt megelőző időszakról, de mivel ez személyes, nem szeretném nyilvánosságra hozni. Agyrém, a lényeg, számunkra nehéz egy ilyen más kultúrájú, különböző szokásokkal bíró országban (főleg egy vidéki városban) világra hozni egy gyermeket, mert komplikációkba, értetlenkedésekbe stb. lehet ütközni. Ha az egyik ápolónő, akit aztán fel is fogadtak, nem beszélt volna angolul, bajban lettek volna.

Érdekességek

- A kínai állatövben 12 zodiákus jegy van, a Sárkány Évét tartják a legjelentősebbnek, nagy ünnepségeket szoktak ilyenkor tartani. Az ókori Kínában a császárt szimbolizálta. Ez a legerősebb jegy, a dominanciát, az ambíciót, a hatalmat és a méltóságot fejezi ki. Úgy gondolják, hogy azok a fiúk, akik a Sárkány évében születnek, különösen sikeresek és gazdagok lesznek. A női sárkányokról azt gondolják, ugyan bölcsek és tehetségesek, de sok nehézséggel küzdenek az életben, főleg a szerelem terén.
2012-ben Kínában hatamas baby boom alakult ki a Sárkány évében, a következő 2024-ben lesz. Rengetegen akkor akartak gyermeket világra hozni. Ebben a jegyben született pl. Bruce Lee, Sigmund Freud, John Lennon, Abraham Lincoln...

zodia-dragon.jpg

- Kínában az egészségügyi szakemberek nem rajonganak az  epidurális érzéstelenítő beadásáért. Ez nem egy szabványos eljárás náluk, mert annak ellenére, hogy kevésbé fájdamassá teheti a szülést, de meg is hosszabbítja a folyamatot, akár le is állíthatja. A kínaiak a természetes szülést részesítik előnyben, hogy mindent megéljenek az anyukák.

- Sok  állami kórházban a férfiakat nem engedik be a szülőszobába. A kínai kultúrában úgy gondolják, hogy a szülés kizárólag a nőkre tartozik.

- A helyi kórházakban az ápolőnők nem igazán gondoskodnak a babákról szülés után, csak az alapvető feladatokat látják el. Az itteni köztudatban és kultúrában az van, hogy úgyis ott lesznek a család nő tagjai, akik majd segíteni fognak. Máshogy van ez egy magánkórházban, ahol barátnőm is szült, egy saját ápolónő gondoskodott róla, róluk, aki szerencsére egész jól tudott angolul. De miután hazamennek a picivel, magukra maradnak az anyukák.

- A kínai hagyományokban abban hisznek, hogy a lányok születése egy „spilled water”, kiömlött víz, egyfajta haszontalanságnak tartják, merthogy csak a fiúk tudják továbbvinni az ősi vonalat és gondoskodni szüleikről. Ebből kifolyólag a gyermek kereskedelem is megnőtt annak idején. Sajnos ez tényleg igaz, főleg a szegényebb falvakban jelenleg is van rá példa, hogy eladják a kislányokat. 
Amikor a 80-as években bejött az ultrahangos vizsgálat és meg tudták állapítani a gyermek nemét, a nők többsége elvetette a lány nemű babát. Most már tilos megmondani a baba nemét, max ha privát orvoshoz megy az ember és fizet, akkor tudhatja meg. Azt is megtudtam, hogy itt Kínában szinte a terhesség utolsó pillanatáig el lehet vetetni a babát. 

Manapság a demográfiai szakértők szerint 35-40 millió nő „hiányzik” a kínai társadalomból.

Összegezve a fent leírtakat, elgondolkodik az ember. Fontosak a tradíciók egy kultúra meglétéhez, fennmaradásához, ez kétségtelen, viszont az idő elteltével érdemes lehet újragondolni, vajon a mai modern társadalomban ezek mennyire állják meg a helyüket...

Viki

Kína, 2019. január 

 

https://www.utazohm.blog.hu

https://www.facebook.com/utazohm.blog

https://www.youtube.com/channel/UCQVxXcfO7Ayjhn8CUU8hrjw

Szólj hozzá