2021. feb 07.

Magadnak, vagy a külvilágnak jógázol?

írta: UtazOhm
Magadnak, vagy a külvilágnak jógázol?

A következő gondolatok valószínűleg sok ember nemtetszését, szájhúzkodását fogják kiváltani, de nem is célom, hogy szimpatikus legyek mindenkinek és likeokat vadásszak, az sem zavar, ha ezáltal kevesebb ember fog eljönni az általam vezetett órákra. Természetesen én sem tudom a tutit, a mai napig is sokmindent megkérdőjelezek magammal kapcsolatban is, de törekszem az alázatra, tanulok, figyelek. Nem szándékom sem degradálni, minősíteni, okoskodni, sem támadni, természetesen mindenki azt és úgy tesz, gondol, ahogy neki jólesik. Egyszerűen csak a szubjektív véleményemet, eddigi tapasztalataimat osztom meg békésen (neem, nem húzott fel senki sem), informáló, vagy akár gondolatébresztő jelleggel, ahogy eddigi írásaimban is tettem.

9f2367d0d154eb49603712888c10c93e.jpg Fotó: Pinterest

TÉVHITEK

1999 óta van jelen a jóga az életemben,  a legelső oktatói oklevelemet (ami min. egy éves képzés volt komoly, kötelező önismereti úttal fűszerezve) 2008-ban szereztem meg. Szerencsére hiteles, nagyon jó tanáraim voltak akkor, akik inkább a tradicionális jóga útját igyekeztek megmutatni számunkra, már amennyire mi nyugati emberek képesek vagyunk befogadni azt. Hálás vagyok ezért.
Többször jártam a jóga őshazájában, Indiában, mert kíváncsi voltam, hogyan gyakorolnak. Ott is megtapasztalhattam, hogy leginkább belső utat járnak, ahol a testgyakorlat (ászana) csak egy eszköz. Amikor az utca embere vagy a szadhu (szent ember) hajnalban kiült Varanasiban a Gangesz folyó partjára meditálni, pranayama (légző) gyakorlatokat végezni, vagy amikor a gyerekek Napüdvözlet gyakorlatsorokat róttak le a nap felé fordulva rongyos szőnyegeken... nem úgy tűnt, hogy ezt a turisták kedvéért teszik, hogy mutogassák magukat. Számukra ez egy rituálé.

dsc_0751.jpgFotó: UtazOhm - India (Varanasi)

A napokban indított el gondolatokat bennem egy történés, amivel többször szembesültem már hosszú évek leforgása alatt, nagyon sok a koncepció, tévhit a jógával kapcsolatban. Ennek hozadéka lehet pl. az is, hogy a feleség/baratnő "nem engedi el" magán vagy csoportos órára hozzám a párját... vagy a férfiakat a hiúságuk tartja vissza, mert homó felhangja lehet, nem tartják férfiasnak, ha jógáznak... vagy azt gondolják, ez valami szektás összejövetel... vagy hogy instant eredményeket lehet elérni, lefogyni, izmosodni, jól széthajtjuk magunkat (egyre több sérülést összeszedve közben), változunk pár órányi gyakorlás alatt. Ki tudja, mi áll a háttérben, mi mozog a fejekben, de őszintén? Meg tudom érteni ezt a hozzállást is. Hisz még mindig sokan élnek azzal a téves képpel a fejükben, ami a keletről származó és nyugaton kissé másképp landoló jógát, tanárokat övezi, vagy akár misztikussá, furcsává teszi. Ezt a témát próbálom kicsit körbejárni.

KELETRŐL-NYUGATRA

1893-ban Szvámi Vivekananda hozta el először a jóga tanításait Nyugatra, és egyre nészerűbbé vált. Tény, hogy ez az ősi filozófia és mozgásforma ma virágkorát éli, ami pozitív. Viszont a média és a tanításokat rosszul értelmező gyakorló, tanár által közvetített felszínes tartalmak sokszor eltérnek a jóga valódi lényegétől, mert a modern társadalom már különböző funkciókkal ruházta fel, ahol a legtöbb órát inkább gimnasztikának, fitness edzésnek lehetne nevezni, amivel szintén semmi probléma nincs, sőt, az a jó, ha minél több ember mozog és él egészségesen. De vajon tisztában vagyunk azzal is, ha már egyszer csináljuk, hogy mi az a jóga, honnét ered, kik és miért gyakorolják?

HAGYOMÁNY KONTRA MODERNITÁS

Megtévesztő lehet a jóga kereskedelmi szexualizációja, félrevezetése is, amikor sokszor azt látjuk, hogy a fotókon, videokon falatnyi melltartókban szexi nők pózolgatnak jógát hirdetve... vagy félmeztelen férfi/női jógatanárok oktatnak izmos testüket megvillantva, ami azért szép látvány persze számomra is, nem tagadom... vagy hölgyek óra közben mély dekoltázzsal hajolgatnak a hímnemű oktatójuk orra előtt, vagy éppen forrónaciban terpesztgetnek... mindez elvonhatja a figyelmet a lényegről, bár egy hiteles tanárt remélhetőleg nem zavar össze. Azért mindennek megvan a maga helye, ideje. Nem vagyok egyáltalán prűd, hisz tényleg gyönyörűek a mozdulatok, a jóga által kidolgozott harmonikus testek, melyek inspirálóak lehetnek. Szeretem a sport ruházatokat is, főlek amik a praktikusságot részesítik előnyben. De mintha elbillent volna az egyensúly a külsőségek irányába? Csak hangosan gondolkodom...

stocksnap_j9jsckeg0p.jpgFotó: StockSnap_J9JSCKEG0P

Egy hindu pap, Soma Matha írásait olvastam nemrég, aki a jóga hagyományos gyakorlatát tanította 20 évig, melyet hindu vallása szerves részének tart. Keleten a jógát hinduk, dzsainok és buddhisták gyakorolják, más misztikus hagyományokhoz hasonló lelkiséggel, mint pl. a szúfi muszlimok, kabbalista zsidók, gnosztikus keresztények.
Egyáltalán nem ellenzi, hogy a nyugati emberek jógáznak, sőt valahol örülnek, hogy a nyugati kultúra felkarolta a hagyományaikat, de szerinte a jógát gyakorló embereknek tisztában kellene lenniük annak eredetével, céljával, és a gyakorlat mélységével is. Ha egy személy az ászanákat lelki tapasztalatainak elmélyítésére használja, az tiszteletben tartja a hagyományt, melyet világszerte több, mint egymilliárd hindu tart szentnek. Azt vallja, hogy az előnyei sokkal többről szólnak, mint egy sima testmozgás, a pózokat nem testedzési rutinnak tervezték. Ha valaki csak ezekre a célokra használja, akkor azt ne hívja jógának, nevezzük aerobiknak, pilátesznek stb. Szerinte a modern nyugati órákon szándékosan mellőzik a lelkiséget azért, mert így lecsupaszítva jobban eladható, nagyobb tömegeket csábíthatnak. Vagy éppen a tanárnak kevés ahhoz a tudása, hogy ezt is tanítsa, ebben is tudjon segíteni, ismerje a klisék nélküli lényeget? Az önismereti út, befelé figyelés melósabb, több időt igényel, a mentális mintáinkkal való szembenézéshez hit és bátorság is szükséges. 
A jóga gyakorlásából való sziddhiket (misztikus erőket) írnak le a hagyományos szentírások, de ezeket kevesen említik, ismerik nálunk az előnyök felsorolásakor. 

BUSINESS

Mára már egy egész iparág épült erre (is) a hamis képre. Ahol a nyugati világban intézményesült jógatrendek, megszaporodott stúdiók elsődleges célja (szerencsére sok kivétel is van) leginkább a fizikai fittség, ahol szinte egy trendi jógázónak már presztízs értékű a márkás jógaruha, jógaszőnyeg, kiegészítők... ahol egymással versengenek, ki milyen nehézségű pózba tudja vágni magát és azt gyorsan meg is kell mutatni a nagyvilágnak.

Pedig a jóga sokkal több annál, minthogy kicsavart és akrobatikus pózokat veszünk fel saját magunk és mások elkápráztatására.

Persze nem feltételezi egy-egy a közösségi oldalakon bemutatott jógapóz, hogy ne lenne mögötte tartalom, mert sok "munka" van egy tökéletes gyakorlat megvalósításában, én sem vagyok szent, tettem már fel magamról jógás képet.
De sajnos azt láni, kezd elveszni a mélység, hisz a hagyományos értelemben vett jóga egy önmegfigyeléses tapasztalati tudomány, egyetemes tudás, életfilozófia, melynek szerves részét képezi az etikus magatartás és a fizikai, szellemi gyakorlatok egyaránt, amit nem lehet csak úgy egy-két hónap alatt megérteni és elsajátítani, hanem megtapasztalni és megélni kell(ene).
Ahol nem kifelé, hanem befelé utazunk.
Önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk, fejleszti a test-lélek-szellem egyensúlyát.
De megtanítja azt is, hogyan csendesítsük le az elménket akár önállóan is, ha túlpörgettük magunkat, vagy hogyan legyünk energikusabb, koncentráltabbak akár. Számos jó hatással bír. Alakunk változása, formázása a jógának ugyan egy pozitív mellékhatása, de nem a fő célja.

TORZÍTOTT JÓGATRENDEK

Világjárt, nyitott embernek tartom magam, de néha felszalad a szemöldököm és mosolygok, milyen új világhódító őrületek törnek felszínre időközönként, amiken a több ezer évvel ezelőtti, vagy akár a mostani keleten élő jógik lehet felröhögnének, vagy éppen a fejüket fognák. Néhány gyöngyszem: Pot-yoga, amikor óra előtt füveznek az ellazultabb állapot elérése érdekében. Meztelen jóga. Jóga kecskékkel, malacokkal, kiskedvencekkel. Silent disco yoga. Black metal jóga, amikor gyakorlás közben azt hallgatják, hogy szándékosan vacak felvételeken emberek gonosz dolgokról kárognak és torzított gitárokat nyúznak.  Az angry (dühös) yoga azoknak ajánlott, akik feszültebbek az átlagnál, és ezt szeretnék levezetni. A jógaoktató időnként dühösen vezényli a gyakorlatokat, – egészen szubjektív megnyilvánulásokkal, mik is bosszantják őt a világban  - hogy ezzel is segítse a negatív energiáktól való megszabadulást. Ice Yoga, ahol állítólag a félfagyott állapotban végzett meditáció közelebb visz a belső csendhez és békéhez. Sörjóga, ahol a gyakorlás közben egy sörösüveggel kell lavírozni, ki ne öntsd a tartalmát, óra végén pedig megjutalmazzák magukat a nedü elfogyasztásával...

VÉGÜL...

Persze úgy is megközelíthetnénk a témát, dehát ez nyugat és a 21. századot éljük, haladjunk a korral. Igaz. Ahogy az is, hogy számunkra kicsit másképp kell interpretálni a távolkeleti tanokat, hogy megértsük. Csak közben mélyül a szakadék a jóga eredeti és a túlmodernizált célja, üzenete között.

Felszínes, instant világot élünk, de hiszem, hogy egyre több az önmagát kereső ember, akinek van igénye arra, hogy megtapasztalja a felszín alatti világot is és egy értékes életet éljen.
Lehet, hogy trendi ruhákban pózolgatnak emberek, szétfeszülnek, fotózzák magukat és várják a csodát kívülről, vagy még azt sem, de legalább veszik a fáradtságot, legyőzik a lustaságot, odafigyelnek magukra, és részt vesznek csoportos órákon, vagy otthon gyakorolnak. Mert az a csoda mindig is ott van a jóga rendszerében, filozófiájában, amit adni tud, ha nem keressük tudatosan, akkor is. Hátha átmegy egy idő után az is...

 
Szeretettel: Viki

https://www.utazohm.blog.hu

https://www.facebook.com/utazohm.blog

https://www.youtube.com/channel/UCQVxXcfO7Ayjhn8CUU8hrjw

 

 

 

Szólj hozzá