UtazOhm

külső - belső utazások az életben

2020. jan 14.

Dzsungeltúra Észak-Thaiföldön egy hajdani szerzetes vezetésével

írta: UtazOhm
Dzsungeltúra Észak-Thaiföldön egy hajdani szerzetes vezetésével

Egyik este párommal spontán lefoglaltunk egy egyedi dzsungel túrát, kevésbé turisztikai térségben Mae Taeng District-ben, Chiang Mai tartományban Thaiföldön. Általában kerüljük a zsúfolt helyeket, ha tehetjük, nem kimondottan turistás élményeket keresünk. Nem véletlenül...

img_20191219_130553.jpg

Kissé döcögve indult a program. Amikor már fél óra is eltelt a megbeszélt időponttól, hogy a szállásunknál felvesznek bennünket, kezdtünk azon gondolkodni -lassan már egy buddha nyugalmával amivel felvérteződik itt keleten az ember-, hogy elengedjük és átlogisztikázzuk a napunkat. Aztán végre befutott egy helyi fapados taxi, "nyitott" oldalt, hátul (Thaiföldön ezt songthaews-nak hívják), ami elvitt bennünket egy másik spotra.
Már az is fura volt, dehát egy ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 13.

Egy hazautazás kálváriája Pekingből...

írta: UtazOhm
Egy hazautazás kálváriája Pekingből...

Egy nagyobb lélegzetvételű, akár több átszállással tarkított repülőút rendkívül kimerítő tud lenni, de akár „rémálommá” is válhat, az élettől is elmehet a kedvünk.

Akik nem igazán szoktak utazni, főleg többezer kilométeres távolságokra, és látják mások szebbnél-szebb fotóit, posztjaikat a közösségi oldalakon, talán bele sem gondolnak, valahogy el is kell jutni ezekre a messzi tájakra, és onnét vissza is kell jönni. El sem tudják képzelni, hogy ez nem mindig zajlik zökkenőmentesen és komfortosan. 

Egy utazónak bármilyen váratlan eseményre fel kell készülnie. Na ez elméletben talán meg is van, aztán egyszercsak a valóságban is megtörténnek ilyen esetek.
Mostani élményeimet osztom meg Veletek, amikor Kínából ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 08.

Szülés utáni tradíciók Kínában - egy hónapos bezártság

írta: UtazOhm
Szülés utáni tradíciók Kínában - egy hónapos bezártság

Kína az egyik legnagyobb hatalmi ország a világon, számunkra érdekes, néha furcsa tradíciókkal, kultúrával, így pl. a szülési szokásaik is eltérőek a miénkhez képest.

Már 3 hete Észak-Kínában vagyok legjobb barátnőméknél, aki itt hozta világra első gyermekét. Belecsöppentem a közepébe, mert gyakorlatilag a szülési procedúrákon kívül részt veszek szinte mindenben, már ott voltam akkor is, amikor a kórházból elhoztuk a picit.
Mivel nekem még nincs gyermekem, így gyakorlatom se, és Kínában nincsenek védőnők (megdöbbentő számunkra), mint nálunk otthon, gyakorlatilag az internet és az ismerősök segítségével látjuk el a picit, szerintem nagyon jól megy. Első éjjel azt sem tudtuk, mit kell csinálni, alig mertünk hozzányúlni ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 02.

Kutyából nem lesz szalonna. Vagy mégis?

írta: UtazOhm
Kutyából nem lesz szalonna. Vagy mégis?

Kínai konyha

Mielőtt valaki félreérti, nem borzolni akarom az idegeket, csak érdekességként, tényként osztom meg ezt a rövid blogbejegyzést. Érthetően lehet egyesek nyugalmát megzavarja, ki is verheti a biztosítékot, a Te döntésed elolvasod-e...

Jópárszor hallottam olyan bizarr hírekről, hogy van, ahol kutyát esznek, de akkor ez még távoli információnak tűnt. Már 3 hete itt vagyok Észak-Kínában és közvetlenül a helyiektől is hallom, mi a valóság.

Mondhatnám nem mindennapi beszélgetéseket folytattunk ma a kocsiban hazafelé jövet a bevásárló központból. Általában az itt dolgozó külföldieknek saját kínai sofőrjük van, nem érdemes és veszélyes is a vezetés (sok cég nem is engedi) a forgalom miatt. Különbözeti vizsgát kellene tenni, ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 08.

Beszélgetések egy ifjú thai szerzetes jelölttel

írta: UtazOhm
Beszélgetések egy ifjú thai szerzetes jelölttel

Monk chat

Mivel az utazásaim alatt nincs időm minden témát leírni, hiszen éppen megélésben vagyok akkor, ezért szép lassan pótolgatom, amiket még szerettem volna megosztani Veletek. 

Észak-Thaiföldön, 1600 méteres hegyek között fekszik Chiang Mai városa, ahol egy hónapot töltöttünk anno az ex párommal, amikor 2016-ban egy csoportot vezettünk, majd utána hónapokat utaztunk Thaiföldön és Indiában. Már akkor egyértelműen kedvencemmé vált ez a spirituális térség. Most nyáron (2018) visszamentem egyedül a monszun időszakban, szintén egy hónapra.
Ebben a városkában teljesen más az atmoszféra, mint pl. a sűrű Bangkokban vagy lent délen, a tengernél. A minimum 300 buddhista templom és az utcákon sétáló, narancsárga lepelbe burkolt szerzetesek ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 11.

HOHE WAND túra ködfátyolban

írta: UtazOhm
HOHE WAND túra ködfátyolban

Vidéken, a Bakony közelségében nőttem fel, így a természet erősen befolyásolta a személyiségemet, az Élethez való viszonyomat és tiszteletemet az emberek és az élőlények iránt. Az erdőben túrázás, hegyek mászása, szabadtüdős búvárkodás sokmindenre megtanított. Megváltozott az én-élményem, amikor megéreztem, milyen apró kis lények vagyunk a természet erejéhez képest.
Kint mindig megnyugszom, feltöltődök, újra közelebb kerülök önmagamhoz. Az utóbbi időben kevesebb alkalmam volt kimozdulni, de igyekszem újra ezt visszahozni. Egy kisebb kirándulást hoztunk össze múlt hétvégén spontán ötlettől vezérelve, amikor hazalátogattam Budapestről.

img_20181104_090111_294_copy.jpg

Hárman Nyilas jegyűek indultunk útnak Ausztriába, a Hohe Wand nemzeti parkba. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 06.

Műegyetemről a művészetbe

írta: UtazOhm
Műegyetemről a művészetbe

Merj szívből élni

Rendszeres blogolvasóim már tapasztalták, hogy mindig szívesen mutatok be olyan spirituális embereket, önismereti technikákat, eseményeket, tanfolyamokat, terapeutákat... a saját tapasztalataim alapján, melyeket érdemesnek tartok, és akár mások életéhez is hozzátehetnek. Most is egy ilyen írás, ajánló fog következni...

Anna egy 25 éves fiatal lány, aki követi az álmait, szívből szeretne élni, alkotni, segíteni másoknak. Számomra szimpatikusak, közeliek az ilyen hozzáállású emberek, ezért is szeretném Őt bemutatni. Annak idején hasonló gondolatoktól vezérelve, felhagytam a civil munkámmal, elindultam egy ismeretlen úton amit a lelkem legmélyéről éreztem, és azóta sem bántam meg... Talán kedvet, bátorságot, impulzust adunk ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 15.

Thaiföld - más szemmel... 2019. február

írta: UtazOhm
Thaiföld - más szemmel... 2019. február

Sawadee Khaa, sziasztok!

Mit szólnál egy baráti, közös utazáshoz Észak-Thaiföldre és a tengerpartra, ahol nem tipikus turista üzemmódban, hanem utazóként lennénk jelen, együtt? Szeretnél betekintést nyerni egy 2600 éves buddhista kulturába, részt vennél ceremóniákon, beszélgetnél thai szerzetesekkel? Fürdetnél elefántokat egy menhelyen? Találkoznál hegyi törzsekkel? Úsznál a csodálatos Andamán tengerben, ami tényleg úgy néz ki, mint a prospektusokban, hallgatnád a víz morajlását? ...és még részt vennél egyéb kalandokban, vidámságokban is? Megmutatom mindezt, ha velem tartasz februárban...

thai_ut_2019_blogra.jpgAugusztus közepén jöttem haza egy négy hetes Észak–Thaiföldi utamról (2016-ban hónapokat utaztam kint), és már az ottlétem alatt egyre ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 07.

Elefántkakiból papír?

írta: UtazOhm
Elefántkakiból papír?

Hallottatok már olyat, hogy papírt készítenek fa alapanyag felhasználása nélkül? Az Elephant PooPoo Paper parkban jártam itt Thaiföldön, ahol bemutatták, hogyan készítenek papírt az elefántok ürülékéből. Megdöbbentő, formabontó, én most hallok erről először!

img_20180803_093906_copy.jpgEz a cég nem támogatja a fák kivágását, ezért más alternatív megoldást találtak ki, mégpedig ebben a formában. Nagyon sok thai nőnek adnak ezzel munkát, mely nagy segítség a családfenntartásban. Több etnikai kisebbségből álló vidéki, hegyi falvakból az országba költözött családokat is foglalkoztatnak, akik a jobb élet reményében jöttek ide Thaiföldre.

Környezetbarát csomagolás, képeslap, kulcstartó, jegyzetfüzet, könyvjelző... és még sorolhatnám a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 02.

Egy mágikus buddhista dzsungeltemplom a thai hegyekben

írta: UtazOhm
Egy mágikus buddhista dzsungeltemplom a thai hegyekben

Egyik nap a dzsungelben egy monk (szerzetes) ösvényen eljutottam egy különleges kis hegyi kolostorhoz, a Watpalad-hoz, erről írok most röviden, de a képek szerintem magukért beszélnek.

img_20180714_113910_hdr.jpg

Amikor utazom, leginkább nem a kitaposott, turistás helyeket keresem, mert jó kicsit elveszni, kíváncsiskodni, így talán jobban meg lehet ismerni a helyieket, a hétköznapi életet és a rejtett csodákat is, érdemes kilépni a komfortzónánkból néha. Ha ki lehet kerülni a túraszervező irodákat, akkor inkább egyénileg tervezem és oldom meg a helyi látványosságok, érdekességek felfedezését is, nem utolsósorban jóval olcsóbb is lehet így.

img_20180714_104958_hdr.jpg

A What Pha Latot 1934-ben gazdag burmai üzletemberek újították fel maguknak. Az eredeti templom annyira le volt ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 26.

Másszáááázs, másszáááázs

írta: UtazOhm
Másszáááázs, másszáááázs

Impresszióim Thaiföldön

Ha már egyszer Thaiföldön jár az ember, a thai masszázst, melyet sajnos elég sok téves koncepció is körbeleng, persze van létjogosultsága is, minimum illik kipróbálni. Amikor egy csoportot vittünk Thaiföldre 3 hétre, majd utána mi maradtunk utazni itt pár hónapot a volt párommal 2016-ban, akkor is szereztem már élményeket. Azokról, és a mostaniakról is írok pár szót.
Megpróbálok segíteni a saját benyomásaimon keresztül, hogy mire figyelj, ha erre jársz majd, mert akkora a kínálat, hogy azért bele lehet szaladni 1-1 negatív példába is. Persze ez is csak egy iránymutató a sok közül, legjobb a saját tapasztalat.

img_20180721_104735.jpg

Thai masszázs

Thaiföldön, ahogy keleten általában, nagy hagyománya van a masszázsnak, a helyiek is előszeretettel ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 18.

MUAY THAI Thaiföldön

írta: UtazOhm
MUAY THAI Thaiföldön

Box edzések újratöltve

Érdekes az élet és sokszor kiszámíthatatlan, de már kezdem megszokni és élvezni az életnek ezt a dinamikáját. Két évvel ezelőtt hónapokig utaztunk Thaiföldön és Indiában, és ebben a thai városban -ami az egyik kedvencem lett északon, Chiang Mai- vettem részt életem első thai box edzésén. Pár alkalommal próbáltam akkor, és azóta sem, otthon nem folytattam, most újra itt vagyok... Emlékszem anno azt mondtam, ha bármikor is visszatérek ide, mert nagyon szerettem volna, biztosan fogok boxolgatni, annyira megtetszett. Gondoltam kicsit háttérbe teszem a „lágyabb” jógát, és a harciasabb oldalammal is foglalkozom újra, hamár egyszer nyilas jegyű vagyok. :)

img_20180716_180930.jpg

2016-ban is írtam az élményeimről és bővebben a muay thairól, ezt itt tudjátok ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 09.

Gyógyító érintés

írta: UtazOhm
Gyógyító érintés

Egy különleges masszázs Auréliától

Talán már kedves olvasóim megismertetek annyira, hogy mindig szívesen mutatok be olyan embereket, technikákat, eseményeket, terapeutákat a saját tapasztalataim alapján... melyeket érdemesnek tartok, és akár mások életéhez is hozzátehetnek. Most is egy ilyen írás, ajánló fog következni...

Nemrég egy testileg és lelkileg egyaránt felemelő élményben volt részem, amit mégcsak nem is sejtettem, amikor bejelentkeztem egy masszázsra.

18527057_10155481344549391_8283980821563251771_o.jpg

Dr. Berényi Auréliát, táltos úton alkalmazott nevén Fehér Kolibrit, egy „véletlen” folytán ismertem meg. Tavaly decemberben egy saját elhatározásból megszületett elvonuláson vettem részt a szülinapomon, egyedül jurtáztam pár napot Dobogókőn. Gondoltam majd milyen jó lesz egyedül, távol az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 20.

Repül az idő... – interjúsorozat vadászpilóta Édesapámmal

írta: UtazOhm
Repül az idő... – interjúsorozat vadászpilóta Édesapámmal

7. rész - Búcsú egy hivatástól

Cikksorozatom utolsó fejezetéhez ért. Szeretném megköszönni a sok támogatást, érdeklődést, Édesapám nevében is. Köszönöm az észrevételeket, mert volt, amikor az én hibámból elgépeltem valamit, de azóta kijavítottam. Köszönöm Dr Varga Ferencnek (Apu volt a legelső rajparancsnoka) a bíztató, kedves szavait, aki már az első résztől fogva a szárnyai alá vett:

„Mindenkinek ajánlom! Egy katona kaphat a parancsnokától akármekkora csillagot, kitüntetést, de amit a gyerekétől kaphat, elismerést, azt úgysem tudják felülmúlni! Azt, hogy Gyuszi milyen jól tette a dolgát, azt egyrészt én tanusítom, másrészt, akiről ír a gyermeke, azt mutatja, sikerült a példamutatás. …Végezetül szeretném a legnagyobb elismerésemet kifejezni, ...

Tovább Szólj hozzá