2019. jan 02.

Kutyából nem lesz szalonna. Vagy mégis?

írta: UtazOhm
Kutyából nem lesz szalonna. Vagy mégis?

Kínai konyha

Mielőtt valaki félreérti, nem borzolni akarom az idegeket, csak érdekességként, tényként osztom meg ezt a rövid blogbejegyzést. Érthetően lehet egyesek nyugalmát megzavarja, ki is verheti a biztosítékot, a Te döntésed elolvasod-e...

Jópárszor hallottam olyan bizarr hírekről, hogy van, ahol kutyát esznek, de akkor ez még távoli információnak tűnt. Már 3 hete itt vagyok Észak-Kínában és közvetlenül a helyiektől is hallom, mi a valóság.

Mondhatnám nem mindennapi beszélgetéseket folytattunk ma a kocsiban hazafelé jövet a bevásárló központból. Általában az itt dolgozó külföldieknek saját kínai sofőrjük van, nem érdemes és veszélyes is a vezetés (sok cég nem is engedi) a forgalom miatt. Különbözeti vizsgát kellene tenni, kissé más az itteniek vezetési morálja, mint nálunk otthon.
Szóval barátnőmék kínai sofőrje egy 27 éves, jófej, humoros srác, aki autodidakta módon tanul angolul, ez dícséretes, mert nagyítóval lehet keresni errefelé, aki beszéli kicsit is a nyelvet. Alap angol szavakkal kommunikálunk vele, van, hogy fordító programmal találjuk meg a közös hangot. Így tudtam meg, hogy Korea közelsége (ahol leginkább szokás ez) miatt itt Észak-Kínában jobban elterjedt a kutyahús evése, de ez amúgy nem jellemző az egész országra, mint ahogy mi otthon gondoljuk, hanem csak bizonyos tartományokra. Még kínai kutyahús fesztiválokat is szoktak rendezni, de azt is inkább délen.

Milyen fajta a nyerő?

Kutyahúst nem igazán árulnak boltokban, pedig direkt figyelgettem a henteseknél, de mint megtudtam, inkább éttermekben szervírozzák, és mivel különlegességnek számít, eléggé drága.
Nem a házi kedvenceiket eszik meg, bár arra is van esély, hogy ha elkóborolnak befogják őket nyakörvestől, hanem farmokon külön fajtát tenyésztenek erre a célra, az ú.n. nureongi  (sárga) kutyát, melynek származási helye Korea, de közkedvelt még a cocker spániel, labrador, retriver is.

boknal3.png

A kínai srác, főleg amikor látta rajtam, hogy „szörnyűlködök”, még inkább élvezetesebbé tette mondandóját, rákontrázott. Mesélte nekünk, ő heti egyszer eszik kutyát, szokott cicát is, és előadta hangok kíséretében, hogy mint a kókuszt, úgy kell a majom agyát kiszippantani, milyen finom, merthogy itt közben azt is esznek. Jókat kuncogott mindehhez, miközben mutatta, éppen egy olyan étterem mellett autóztunk el, ahol kutya is szerepel az étlapon, jópár van ilyen ezen a környéken, Changchunban... Pekingben már keresgélni kellene. A srác, ha meglát az utcán egy kutyát, rámutat (persze hülyéskedik), hogy hmmm, yammi... nevetve mondta, ők megeszik még a legyet is reptében.

Szokások

Az étkezési szokások eléggé megosztóak, eltérőek mindenhol a világon. Mivel sok kínai is szereti a kutyahúst, és nem feltétlenül házi kedvencként tartják, mint mi, merthogy az náluk drága mulatság, ezért ha meg akarnánk magyarázni, hogy miért ne egyék, nem értenék. De persze egyre több kínai ellenző is van már.

prestondogs.jpg

Egyébként fogyasztása az ókorig nyúlik vissza, és sok kultúrában, ahol a túlnépesedés jellemző, nem nagyon válogathatnak, mit esznek meg. Olvastam, hogy az iszlám vagy a zsidó vallásban pl. tilos kutyahúst enni, a Korán tiltja minden tépőfoggal vagy agyarral rendelkező ragadozó fogyasztását. Nálunk is tabu ez a téma, egyesek barbár szokásnak gondolják. Személy szerint nagy kutyarajongó vagyok, és persze sajnálom szegényeket, biztosan nem kóstolnám meg őket. Otthon Magyarországon is vannak olyan csoportok, akik legalizálnák a fogyasztásukat, de ez tiltott. Igen, fel lehet háborodni. Nade akkor egy másik odalról nézve, az nem barbárság, hogy mi meg megnyúzzuk a rókát a szőre miatt,hogy magunkat ékesítsük vele, leöljük a disznót, nyulat, marhát, tehenet... ami pl. Indiában szent állat?

Többször megfordultam már különböző ázsiai országokban, és sok szempontból teljesen más a keleti és a nyugati kultúra. A szokások, más tradíciók, így élünk mi ezen a földön... amiből minél többet látok, annál inkább kinyílik a világ. Ez persze nem azt jelenti, hogy válogatás nélkül egyet is értek és elfogadok mindent, mert én is fel szoktam háborodni. De a világ már csak ilyen színes és sokoldalú.

Viki

2019. december - Észak-Kína

 

https://www.utazohm.blog.hu

https://www.facebook.com/utazohm.blog

https://www.youtube.com/channel/UCQVxXcfO7Ayjhn8CUU8hrjw

Szólj hozzá